To speculate is human, to hedge is divine.

ULTIMELE STIRI

Activele Wintershall in Marea Nordului
Gazprom din Rusia si compania Wintershall din Germania au convenit sa dezvolte in comun campuri gazeifere din Marea Nordului. Gazprom, monopolul de export de gaze al Rusiei, si Wintershall, o unitate a grupului producator de produse chimice BASF, lucreaza de obicei la anumite proiecte impreuna si deja impart niste licente de explorare in Marea Britanie. Numai Wintershall produce in prezent gaz si petrol in Marea Nordului, si intelegerea cu Gazprom de a dezvolta in comun mai multe active ar putea ajuta la cresterea prezentei companiei ruse pe piata alimentarii Europei. Wintershall a dobandit drepturi de explorare pentru mai bine de 30 de blocuri - in Germania, Marea Britanie, Norvegia, Danemarca si Tarile de Jos - din anul 2006. In total, detine 86 de blocuri in Marea Nordului.
APELE OLANDEZE ALE MARII NORDULUI
- Douazeci si cinci din cele 26 de platforme producatoare operate de Wintershall in Marea Nordului sunt in apele olandeze - acestea produc peste 2 miliarde de metri cubi pe an - impreuna cu celelalte platforme germane din Marea Nordului.
- Platforma F16-A, l cel mai mare platforma a Wintershall din Europa, poate procesa pana la 6 milioane de metri cubi de gaz pe zi, in partea olandeza din sudul Marii Nordului. Gazul intra in reteaua de gaz a olandei operata de GasTerra.
- Platforma Entenschnabel care apartine Wintershall este singura platforma maritima de productie de gaze a Germaniei.
APELE ENGLEZESTI ALE MARII NORDULUI
- Wintershall are participatii in mai mult de 30 de blocuri de explorare in partea englezeasca a Marii Nordului, dupa ce a devenit operator in Marea Britanie pentru prima data in 2005.
- In 2008, Wintershall a forat un put de explorare in blocul 44/24b, numit Dimple, unde compania detine pachetul majoritar de actiuni de 49,5 la suta, iar Gazprom are 20 la suta. Productia la aceasta descoperire va incepe cel mai devreme in anul 2011.
- Wintershall detine 40 la suta din operatiunile Blocului 44/19a Block si 44/19c din apele englezesti ale Marii Nordului, iar Gazprom detine 25 la suta din fiecare licenta. Gazprom are o participatie de 20 la suta in blocul 44/19f, care este exploatat si de Wintershall.
- Wintershall detine o participatie de 22,7 % dintr-o licenta operata de Maersk pentru Blocul 30/1d, plus 33,50 % din Blocurile 210/29a si 210/30a, ambele operate de catre Sterling Resources. NORVEGIA
- In 2008, Wintershall a achizitionat compania norvegiana de petrol si gaze Revus Energy si de atunci a obtinut peste 50 de licente norvegiene.
- Grosbeak, primul put de exploatare proprie al Wintershall in Norvegia, a descoperit petrol si gaze in 2009 si petrol in apropiere de campul Snorre.
- Wintershall detine 20 la suta din doua licente maritime de explorare in sectorul norvegian al Marii Barents. (11 Martie 2011)
Sursa: Reuters